In de kop van Noord Holland, tussen de steden Hoorn en Alkmaar, ligt het pittoreske dorpje Wadway.

De oorspronkelijk katholieke “Magdalena” kerk dateert uit 1547. Eeuwenlang speelde de kerk een belangrijke rol in het sociale, maatschappelijke en geestelijke leven in Wadway. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw raakte de kerk echter in verval.

Voor één gulden werd begin jaren zestig deze bouwval van de Nederlands Hervormde Gemeente gekocht door de amateurgroep “Het Zoldertheater”. Met steun van Rijk en Provincie werd het kerkje gerestaureerd en omgetoverd tot Theaterkerk Wadway. Inmiddels bestaat theaterkerk Wadway al 50 jaar en heeft landelijke bekendheid bij publiek, impresariaten en artiesten en is in veel gevallen de springplank geweest voor het grote succes van veel landelijk bekende artiesten. Om er een paar te noemen: Vincent Bijlo, Nhuang Dham, Jochem Myjer, Andries Tunru en eerder Neerlands Hoop, Freek de Jonge, Don Quishocking, Peter Faber, Youp van ’t Hek.

 

Toekomst

Het bestuur van de Theaterkerk is al een paar jaar bezig om de plannen voor een nieuw aan te bouwen foyer van de grond te krijgen. Er is behoefte aan een ruimere behuizing om artiesten en publiek beter te kunnen ontvangen. Een avondje theater is tegenwoordig een totaalconcept. Een combinatie van cultuur proeven en daarna, onder het genot van een drankje, nog even gezellig napraten waarbij ook de artiesten regelmatig aanwezig zijn. Dit directe, ongedwongen contact van de theatermakers met het publiek wordt altijd zeer gewaardeerd.

Daarom is een goed geoutilleerde foyer onontbeerlijk. De voorbereidingen en de tekeningen voor de nieuwbouw zijn al begin 2019 gemaakt. Er is gekozen voor een soort boerenschuur, áchter de kerk, onopvallend en bescheiden naar de omgeving.  In oostelijke richting wordt ‘de schuur’ van glas voorzien waardoor er rondom uitzicht is op de mooie landelijke omgeving, richting Wognum. Behalve een ontvangstruimte, met een bar, worden er ook (invalide)toiletten en een keuken gerealiseerd. 
Inmiddels is de “kogel door de kerk” en de definitieve opdracht voor de bouw van de foyer is verstrekt.

 

Samenwerking

Aan het begin van het mooie klinkerpad richting Theaterkerk Wadway staat partycentrum ‘De Vriendschap’.  Al vanaf september 1966, bestaat er een warme band tussen Theaterkerk Wadway en het partycentrum. De Vriendschap fungeerde als sleuteladres voor de nabijgelegen theaterkerk. Artiesten en theaterpubliek vonden er, zowel vóór als na de voorstelling, in het knusse café een prachtige ontmoetingsplek.  Helaas is deze markante feestlocatie onlangs gesloten en gaat plaatsmaken voor woningen.

 

Buurthuisfunctie

Het gemis van “De Vriendschap” gaan we zichtbaar voelen, het hart is uit het dorp weggesneden, de ’buurthuis’ functie van deze unieke locatie is weg. Hierdoor heeft de foyer van Theaterkerk Wadway in de aanloop van het bouwproces er een tweede functie bij gekregen. Het bestuur werd benaderd met de vraag of inwoners van Wadway er ook gebruik van kunnen gaan maken. Na een aantal positieve gesprekken met de mensen van de nieuwe Stichting Dorpshuis Wadway is het uitgangspunt dat de gemeenschap van Wadway op doordeweekse avonden gebruik kan maken van de foyer.

Dat is een mooie oplossing want er gebeurt nogal wat in Wadway. Er is o.a. het Volksvermaak, dat al bijna honderd jaar bestaat. Er zijn toneel- kaart en biljartclubs, het dorpsfeest en het kunstenaars collectief KuKoWa! Genoeg te doen dus in het kleine, mooie Wadway!

 

Realisering

Het is duidelijk dat er voor deze foyer annex dorpshuis geld nodig is.

Theaterkerk Wadway heeft 50% van de investeringskosten beschikbaar, maar is daarnaast op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Zo wordt er naarstig gezocht naar subsidies en hoopt men dat de gemeente Opmeer ook een duit in het zakje zal doen.

Er is tevens een obligatieplan ontwikkeld. Simpel gezegd betekent dit dat iedereen die de Theaterkerk of het Dorpshuis een warm hart toedraagt, de stichting een bepaald bedrag leent.

Ga naar: obligatieplan.nl/theaterkerkwadway voor alle informatie.

Doet u liever gewoon een donatie? Dat kan! Via ons crowdfundingplatform kunt u een eenmalige donatie doen: crowdfundingplan.nl/theaterkerkwadway

 

Doet u mee?

Het bestuur van de beide stichtingen, Theaterkerk Wadway en Dorpshuis Wadway, hopen dat via deze brochure, veel mensen warm zullen lopen voor ons plan. “Met vereende krachten”, waar de gemeente Opmeer zich graag mee profileert, kunnen we ons doel realiseren.

De Theaterkerk kan dan, naast een gevarieerd programma zoals we dat al jaren doen, het publiek vóór, tijdens en ná de voorstelling vorstelijk ontvangen en de ‘Republiek Wadway’ kan het rijke verenigingsleven voortzetten!! Is dit geen mooie uitdaging voor U!